Novice
Dojo
Urnik in program
FAQ in povezave
Galerija
Kontakti
Domov
 
 

Kaj je aikido?

Vas zanima, kaj je aikido? Za začetek si lahko na tej povezavi preberete kratek članek, ki smo ga objavili v Stoji, reviji Narodnega doma. In če vas napisano zamika, pridite na ogled enega naših treningov, ali pa se nam pridužite kar na začetnem tečaju.

 

Kaj je Aikido

Aikido je borilna veščina, zasnovana na načelih nenasilja, harmonije in lepote. Posamezniku je z vadbo omogočena pot spoznavanja globlje človeške narave kot sovisnosti uma, telesa in okolja, v katerem živimo. Uči nas življenja z miroljubnim umom, ki se nasilju ne podreja, pa tudi ne zoperstavlja z novim nasiljem.

Aikido se praviloma vadi s partnerjem, saj je iskanje harmonije možno samo v razmerjih nas samih s svetom. Aikido je veščina ali umetnost oziroma še bolje pot (»do«), na katero stopi posameznik, in ni tekmovalna disciplina ali šport.
Aikido je borilna veščina in zator tudi umetnost soočanja z nevarnostjo. Ključnega pomena za to pa sta prava percepcija ter ohranjanje miru in prisebnosti v nepredvidljih okoliščinah. Razvoj tega pomeni globlji smisel vadbe posameznih tehnik aikida, ki so odgovor na določen napad, prijem ali udarec.
Vadba aikida zajema:

AIKI TAISO
Vaje brez partnerja – priprava na spontano izvajanje naravnih gibov in osnovnih oblik, ki jih srečujemo pri tehnikah.

TSUZUKI WAZA
Izvajanje zaporedja tehnik v določenem položaju. Vključuje prostoročne tehnike z enim ali več partnerji, pa tudi vadbo z imitacijo orožja: jo (dolga lesena palica), bokken (lesen meč), tanto (lesen nož)

Tehnike aikida ne temeljijo na fizični moči, temveč na sproščenosti in iskanju skladnosti z gibanjem in nameni partnerja. Zasnovane so tako, da ne partnerja ne poškodujejo. Vadba aikida je zato primerna za vse starostne skupine. Pravilno razumljena in izvajana vadba aikida ugodno vpliva na posameznikovo telesno in duševno zdravje.
Naš sistem vadbe zajema tudi KENKO DO ali »pot zdravja«, ki zajema:
KENKO TAISO – vaje koordinacije uma in telesa
TEATE HO – masaža
SOTAI HO in SHIKKO – popravljanje strukture telesa (predvsem z iztegovanjem)    KIMUSUBI NO GYO – dihanje in meditacija

 
Novice

 • 14-08-2017
  Teden odprtih vrat

  V sklopu tedna odprtih vrat v Narodnem domu od 4. 9. do 8. 9. vas vabimo, da se nam brezplačno pridružite na vadbi aikida:

  - torek (5. 9.), 20.30-22.00 (telovadnica ND, Bleiweisova 25),
  - sreda (6. 9.), 19.00-20.30 (OŠ Prežihovega Voranca, Prežihova 8),
  - petek (8. 9.), 20.30-22.00 (telovadnica ND, Bleiweisova 25).

  Za vadbo potrebujete udobna oblačila (majica, trenirka), na blazinah pa smo bosi. Seveda ste vabljeni tudi zgolj na ogled treninga.

  Z vadbo aikida bo moč nadaljevati na začetnem tečaju, ki se bo pričel v drugi polovici septembra in bo potekal ob ponedeljkih in sredah na OŠ Prežihovega Voranca.

  ------------------------------------------------------------------------------------------

  During the open days in Narodni dom from 4. 9. to 8. 9., we are inviting you to practice aikido with us, admisson-free:

  - Tuesday (5. 9.), 20.30-22.00 (training hall ND, Bleiweisova 25),
  - Wednesday (6. 9.), 19.00-20.30 (elementary school Prežihov Voranc, Prežihova 8),
  - Friday (8. 9.), 20.30-22.00 (training hall ND, Bleiweisova 25).

  Comfortable clothing is required for practice (T-shirt, sweatpants), while we are barefoot on the mats. You can of course also come and simply watch the practice.

  You will be able to start with aikido practice also at our beginners course, which will start in the second half of September. The course will take place on Mondays and Wednesday at the elementary school Prežihov Voranc.

  Več...
 • 31-01-2017
  Vpis v začetni tečaj

  Vse, ki se želite spoznati z vadbo aikida, vabimo na začetni tečaj aikida v drugem semestru sezone 2016/2017. Tečaj bo potekal ob ponedeljkih in četrtkih od 19.00 do 20.30 na OŠ Prežihovega Voranca, prvi trening pa bo v ponedeljek, 6. marca. Opravljen začetni tečaj vam omogoča, da se pridružite redni vadbi aikida.

  Potrebna oprema za treninge so na začetku zgolj udobna oblačila (trenirka, majica, ...), na blazinah pa smo bosi. Tečaj je primeren za vse, tudi za tiste, ki ste aikido vadili že prej in bi radi osvežili znanje padcev in osnovnih vaj.

  Cena 30-urnega začetnega tečaja, vključno z letno članarino, je 167 €, študenti pa imajo 10 % popust. Prijave sprejemamo na spletni strani Narodnega doma oziroma na aikido.nd(pri)gmail.com. Vkolikor si pred tečajem želite videti, kako trening aikida izgleda, pa ste vabljeni tudi na ogled naših rednih treningov.  Več...
Dogodki
«   September 2017   »
MoTuWeThFrSaSu
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

more ...