Novice
Dojo
Urnik in program
FAQ in povezave
Galerija
Kontakti
Domov
 
 

Kaj je aikido?

Vas zanima, kaj je aikido? Za začetek si lahko na tej povezavi preberete kratek članek, ki smo ga objavili v Stoji, reviji Narodnega doma. In če vas napisano zamika, pridite na ogled enega naših treningov, ali pa se nam pridužite kar na začetnem tečaju.

 

Kaj je Aikido

Aikido je borilna veščina, zasnovana na načelih nenasilja, harmonije in lepote. Posamezniku je z vadbo omogočena pot spoznavanja globlje človeške narave kot sovisnosti uma, telesa in okolja, v katerem živimo. Uči nas življenja z miroljubnim umom, ki se nasilju ne podreja, pa tudi ne zoperstavlja z novim nasiljem.

Aikido se praviloma vadi s partnerjem, saj je iskanje harmonije možno samo v razmerjih nas samih s svetom. Aikido je veščina ali umetnost oziroma še bolje pot (»do«), na katero stopi posameznik, in ni tekmovalna disciplina ali šport.
Aikido je borilna veščina in zator tudi umetnost soočanja z nevarnostjo. Ključnega pomena za to pa sta prava percepcija ter ohranjanje miru in prisebnosti v nepredvidljih okoliščinah. Razvoj tega pomeni globlji smisel vadbe posameznih tehnik aikida, ki so odgovor na določen napad, prijem ali udarec.
Vadba aikida zajema:

AIKI TAISO
Vaje brez partnerja – priprava na spontano izvajanje naravnih gibov in osnovnih oblik, ki jih srečujemo pri tehnikah.

TSUZUKI WAZA
Izvajanje zaporedja tehnik v določenem položaju. Vključuje prostoročne tehnike z enim ali več partnerji, pa tudi vadbo z imitacijo orožja: jo (dolga lesena palica), bokken (lesen meč), tanto (lesen nož)

Tehnike aikida ne temeljijo na fizični moči, temveč na sproščenosti in iskanju skladnosti z gibanjem in nameni partnerja. Zasnovane so tako, da ne partnerja ne poškodujejo. Vadba aikida je zato primerna za vse starostne skupine. Pravilno razumljena in izvajana vadba aikida ugodno vpliva na posameznikovo telesno in duševno zdravje.
Naš sistem vadbe zajema tudi KENKO DO ali »pot zdravja«, ki zajema:
KENKO TAISO – vaje koordinacije uma in telesa
TEATE HO – masaža
SOTAI HO in SHIKKO – popravljanje strukture telesa (predvsem z iztegovanjem)    KIMUSUBI NO GYO – dihanje in meditacija

 
Novice

 • 26-10-2017
  Seminar with Doshu, 1.-3. December 2017

  We are kindly inviting you to a seminar with Doshu Yoshigasaki in Ljubljana, from 1. to 3. December 2017. The seminar schedule and location can be found in the flyer. For more information and any help with accommodation and traveling, write us at aikido.nd@gmail.com.

  Več...
 • 15-09-2017
  Kaj je aikido?

  Vas zanima, kaj je aikido? Za začetek si lahko na tej povezavi preberete kratek članek, ki smo ga objavili v Stoji, reviji Narodnega doma. In če vas napisano zamika, pridite na ogled enega naših treningov, ali pa se nam pridužite kar na začetnem tečaju, ki se prične 18. septembra.

  Več...
Dogodki
«   October 2018   »
MoTuWeThFrSaSu
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    

more ...